home
winkelkar
geen producten

ARGENTIJNSE TANGO 

ARGENTIJNSE TANGO

Leraars : Willy & Brigitte

ARGENTIJNSE TANGO BEGINNERS WOENSDAG 6 SEPT 19.00
ARGENTIJNSE TANGO SEMI GEVORDERDEN VRIJDAG 8 SEPT 20.00
ARGENTIJNSSE TANGO GEVORDERDEN ZATERDAG 9 SEPT 18.00

PRIJS PER CURSUS : € 65.00 PER PERSOON

+ € 20.00/jaar Lidmaatschap ( terug te vorderen bij jullie mutualiteiten ) 

Geschiedenis van de Argentijnse Tango .

De Argentijnse Tango bestaat uit verschillende stijlen die zich ontwikkelden in verschillende regio's. Zij zijn ontstaan in Argentinië en Uruguay. De verschillende stijlen mengen zich en ontwikkelen zich nog steeds. Over de geschiedenis en vooral het ontstaan van de tango worden verschillende en soms tegenstrijdige dingen geschreven.

In Europa worden zowel de Argentijnse tango als de ballroom tango veel gedanst. De Argentijnse tango wordt beschouwd als de oorspronkelijke tango. Een sensuele dans met niet een heel strikt ritme. Kenmerkend voor de Argentijnse tango is de vaak gesloten omarming en de verleidelijke bewegingen van benen of voeten van de danspartners die zich om de partner heen bewegen of strelend raken.
De Argentijnse tango wordt gedanst in een erg gesloten (milonguero-stijl) tot open omarming. De gesloten omarming wordt meer met de traditionelere stijl geassocieerd, terwijl de open stijl meer ruimte biedt voor figuren. Tango is in feite lopen met een partner op muziek. De dansers houden hun voeten dicht bij de grond als zij lopen, en de knieën en enkels bewegen vlak langs elkaar als het ene been de andere passeert bij het lopen.

Het dansen van de Argentijnse tango bestaat voor een belangrijk deel uit improvisatie. De meeste andere dansen hebben voorspelbare figuren, die zowel de leider van de de dans als de volger kennen. Dit idee moet je los laten.
Bij de Argentijnse tango gaat het om communicatie en contact tussen de danspartners, een non-verbale dialoog. Tangodans is leiden en volgen en aanvoelen van de partner. Wanneer je een "fout" maakt, improviseer je zodanig dat je samen verder kunt dansen.

Er worden patronen, de houding en figuren onderwezen door leraren, maar elke beweging kan een andere richting, snelheid en kracht krijgen. Momenten van rust of pauzes kunnen in de dans ontstaan. De onderwezen passen en figuren dienen als een houvast in de wisselwerking tussen de danspartners. De danser die de dans leidt kan zich volkomen laten inspireren door de muziek. Het hoeft zelfs niet altijd op de maat te gaan, je kunt b.v. geïnspireerd dansen op de zanglijn of de melodie. Het gaat om aanvoelen en aansluiten op wat je danspartner doet. Dit veroorzaakt dat de volger soms een fractie later haar (zijn) passen uitvoert dan de leider, omdat elke pas het een andere wending kan krijgen. Wanneer de tangodansers uitgebreide ervaring hebben weet men dat te voorkomen. Ook kan de volger een stukje leiding overnemen en mag de volger improviseren en versieringen toevoegen. Dit betekent dat op dat moment de leider even volger wordt, en de volger moet volgen. De volger mag ook aangegeven figuren van de leider weigeren, en ze niet uitvoeren of er iets anders van maken. Je kunt je voorstellen dat dit concentratie naar elkaar toe vergt, en een blijvend aanvoelen van elkaar.
Dit in tegenstelling tot de ballroom tango waar de passen gestandaardiseerd zijn in figuren en de bewegingen strakker zijn. Er zijn dus wel een aantal basisfiguren, die een beginner moet leren om te Argentijnse tango te gaan dansen. Maar het is fijn om je vrij te voelen en een eigen stijl te ontwikkelen en je niet te laten beperken door geleerde standaardpasjes.